Goudjakhals beet schapen dood in Groningen

Geplaatst op 16 juni 2023, om 17:41 uur

GRONINGEN – Een goudjakhals heeft in april in Lauwersoog in Groningen twee keer schapen aangevallen. Bij de ene aanval doodde hij vier schapen en verwondde er één. Bij de tweede aanval, een dag later, raakten drie schapen gewond. Dat blijkt uit cijfers van BIJ12, het bureau dat voor de provincies wolvenschade afhandelt.

Tot nu toe kwamen er alleen uit Friesland af en toe meldingen van aanvallen van een goudjakhals. Jaren geleden dook het dier even op op de Veluwe en jaren later in de buurt van Nijmegen aan de grens met Duitsland. Het is nog niet bekend of de goudjakhals die in Groningen toesloeg hetzelfde dier is dat ook in Friesland heeft rondgezworven.

De goudjakhals is een voor Nederland nog vrij nieuwe soort en is niet opgenomen in de Wet natuurbescherming. Het dier is in Europees verband wel beschermd. De goudjakhals komt oorspronkelijk voor in Oost-Europa en Azië. In 2000 dook de eerste goudjakhals op in Duitsland.

BIJ12 laat DNA-monsters afnemen bij vee dat mogelijk door een wolf is aangevallen of gedood. De Wageningen Universiteit onderzoekt dat DNA. Zo blijkt soms dat schapen of geiten niet gedood zijn door een wolf maar door een hond of door een ander dier.

Wolven hebben in april vooral in Overijssel, Friesland en Drenthe vee gedood. Op de Veluwe verblijven de meeste wolven, maar die kunnen voldoende wild vinden om op te jagen, zodat daar weinig kuddes worden aangevallen. Het is nu wel vastgesteld dat de vijftien schapen die in maart in het Gelderse Wolfheze dood werden gevonden ook aangevallen zijn door een wolf. Daar was tot nu toe geen duidelijkheid over.

Reacties

reacties

Door: ANP