Minderjarige maakte en verkocht software voor internetfraude

Geplaatst op 4 april 2023, om 13:48 uur

LEEUWARDEN – Een minderjarige jongen uit Hoogeveen is veroordeeld door de rechtbank in Leeuwarden voor het vervaardigen en verspreiden van phishingpanels. Deze software stelt criminelen in staat om belangrijke gegevens zoals wachtwoorden en gebruikersnamen van banken te bemachtigen. De jongen beschikte over panels van verschillende organisaties, waaronder Tikkie, BUNQ-bank, Marktplaats en ABN-AMRO-bank.

Met een phishingpanel kan iemand zonder technische kennis gemakkelijk een malafide website bouwen, waarmee mensen beroofd kunnen worden. De jongen verkocht de panels tussen half mei 2020 en juli 2021 en de rechtbank oordeelde dat hij op grote schaal werkte. Meerdere personen hebben de software van hem gekocht en daarbij kregen zij ook instructies voor het gebruik ervan.

Daarnaast bood de jongen persoons- en accountgegevens aan op een Telegram-kanaal, waaronder gegevens van gebruikers van Coolblue, Mediamarkt, Facebook en bol.com.

Als straf is de jongen veroordeeld tot een voorwaardelijke jeugddetentie van drie maanden en een onvoorwaardelijke werkstraf van 120 uur. De straf is minder hoog dan mogelijk omdat de rechtbank vindt dat de behandeling van de zaak te lang heeft geduurd.

Reacties

reacties