OM eist 9 jaar gevangenisstraf tegen vader uit Veendam voor doodslag op eigen baby

Geplaatst op 14 december 2022, om 14:43 uur

Veendam – Het openbaar ministerie heeft in de rechtbank Groningen tegen een 40-jarige man uit Veendam een gevangenisstraf van negen jaar geëist.

“Hij is slechts zeven weken oud geworden. Hij had nog een heel leven voor zich. Maar dat leven heeft zijn eigen vader hem op zeer gewelddadige wijze ontnomen. In plaats van hem lief te hebben en hem te beschermen – zoals een vader hoort te doen – heeft verdachte hem zo ernstig mishandeld dat hij buiten bewustzijn raakte. Dat hij stopte met ademen. Dat hij zulk ernstig hersenletsel opliep waardoor hij uiteindelijk kwam te overlijden.”

Zinnen die de officier van justitie vandaag sprak voor de rechtbank in Groningen. Zij eist tegen een 40-jarige man uit Veendam een gevangenisstraf van negen jaar voor de doodslag op zijn eigen kind. Hij wordt verdacht van het op 30 november 2021 zodanig mishandelen van zijn zoon, dat hij een dag later in het ziekenhuis is overleden. De baby overlijdt in de armen van zijn moeder.

De baby is overleden als gevolg van ernstig hersenletsel, veroorzaakt door ernstig schudden of direct geweld tegen het hoofd. Wat er precies is gebeurd weten we niet omdat verdachte tot op de dag van vandaag ontkent zijn zoon iets te hebben aangedaan. Daarnaast constateert het OM dat de jonge baby al eerder moet zijn mishandeld. “Er zijn breuken geconstateerd bij de ribben en een been die enkele weken oud waren”, zegt de officier van justitie.

Naast een gevangenisstraf eist het OM, op uitdrukkelijk verzoek van de moeder, ook een contactverbod voor de duur van vijf jaar. De rechtbank maakt na de inhoudelijke behandeling bekend wanneer het uitspraak doet.

Reacties

reacties