Brandweer krijgt opnieuw bodycams mee voor jaarwisseling

Geplaatst op 28 december 2022, om 08:05 uur

Groningen – Brandweer Groningen heeft in verband met de jaarwisseling ook dit jaar weer voor gekozen om een aantal brandweermannen en vrouwen uit te rusten met een bodycam.

Brandweer Groningen heeft er vierentwintig op de plank liggen en zijn inmiddels verdeeld over een aantal ploegen door de provincie.

“Ze dienden louter ter verdediging” legt Sander de Roos van Brandweer Groningen uit. “Natuurlijk hopen we dat de camera’s een afschrikkende werking hebben tegen geweld maar als het dan toch uit de hand loopt, kunnen we met een druk op de knop een opname starten zodat er bewijsmateriaal is wanneer er aangifte gedaan wordt.”

De opnames worden overigens zeer zorgvuldig bewaard in een veilige online omgeving. De Roos: “Deze omgeving is alleen te bezoeken door mensen die er rechten voor hebben. De beelden blijven maximaal drie weken bewaard en worden daarna automatisch gewist.”

Toekomst Bodycam

Sinds 2020 maakt Brandweer Groningen gebruik van de camera’s en dat bevalt goed. Zo goed dat er gedachten zijn om de bodycams ook in te zetten tijdens andere ‘dreigende situaties’ zoals het blussen van branden bij protesten. “Daarnaast kun je ook denken aan oefeningen waarbij het beeld terugkijken leerzaam kan zijn maar dat is nog toekomstmuziek ” zegt hij.

Goed en gezond 2023 gewenst

Natuurlijk hoopt De Roos dat de camera’s tijdens oud en nieuw uiteindelijk gewoon niet nodig zijn: “Laten we vooral inzetten op een hele fijne jaarwisseling met veel plezier waarin je goed om jezelf denkt maar ook de hulpverlener gewoon zijn werk laat doen.”

Foto: Veiligheidsregio Groningen

Reacties

reacties