Agenten onschuldig bevonden aan dood verdachte bij inzet stroomstootwapen in Franeker

Geplaatst op 16 december 2022, om 14:19 uur

Franeker – Door de Rijksrecherche Regio Noord-, Oost- en Midden-Nederland is feitenonderzoek gedaan in verband met het overlijden van een persoon tijdens een incident.

Dit incident vond plaats op 1 juli 2022 in het slachtoffer zijn woning in Franeker. Agenten kreeg het verzoek om naar een woning te gaan aan de Franciscushof in Franeker. Toen agenten bij de woning aankwamen verzette de man zich hevig tegen de agenten. Hierop zagen zij zich genoodzaakt pepperspray en het stroomstootwapen te gebruiken. Toen agenten de man onder controle probeerden te brengen raakte hij buiten bewustzijn. Hierop is door agenten en medische hulpverleners de reanimatie gestart, maar deze mocht niet meer baten.

Op basis van dit onderzoek stelt de officier vast dat het politieoptreden er op was gericht de persoon te helpen en uiteindelijk zijn leven te redden. Mede op basis van het NFI-onderzoek is het OM tot het oordeel gekomen dat er geen verband is tussen het politieoptreden en het overlijden van de man. Hiermee is de zaak beëindigd.

Reacties

reacties