A7 tussen Sneek en Joure blijft nog zeker een half jaar dicht

Geplaatst op 29 december 2022, om 10:42 uur

Joure – De A7 tussen Sneek en Joure blijft nog zeker een half jaar afgesloten. De weg ging twee weken geleden al voor onbepaalde tijd dicht, omdat het asfalt ter hoogte van het Prinses Margrietkanaal omhoog bleek te zijn geduwd door het grondwater.

In een spoedoverleg hebben Rijkswaterstaat, de provincie Friesland en de gemeenten Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren een plan van aanpak gemaakt, maar de betrokken partijen bleken geen directe oplossing te zien. “We hebben hier te maken met hoge grondwaterstanden, veenweidegebied en een dorp dichtbij, dat alles maakt het niet gemakkelijk”, zegt hoofdingenieur-directeur Joost de Ruig van Rijkswaterstaat.

Het gaat om het deel van de A7 onder het aquaduct van het Prinses Margrietkanaal bij Uitwellingerga. Een deel van de tunnelbak, een zogenoemde tunnelmoot, is door de druk van grondwater omhooggekomen. Waarschijnlijk zijn er ankers gebroken die de tunnelmoot op zijn plaats moesten houden.

Omdat verwacht wordt dat onderzoek en herstel van de A7 nog zeker een half jaar gaan duren, willen de instanties bij de werkzaamheden en omleidingen rekening houden met bijvoorbeeld het vaarseizoen dat in april van start gaat. Een werkgroep moet zich daar verder over gaan buigen, net als over het beperken van de overlast voor omwonenden.

Reacties

reacties