Drie aanhoudingen in onderzoek naar telefonische babbeltrucs: minimaal half miljoen buitgemaakt

Geplaatst op 14 september 2022, om 14:02 uur

Groningen – De politie heeft dinsdag 19 juli drie mannen aangehouden op verdenking van bankhelpdeskfraude.

Door via een telefonische babbeltruc slachtoffers te overtuigen om het programma Anydesk te installeren hebben zij vermoedelijk geprobeerd tientallen mensen op te lichten. De oplichters maakten zo minimaal €500.000 euro buit.

In mei van dit jaar startte rechercheurs uit de Eenheid Midden-Nederland (district Flevoland) met een onderzoek toen er in Biddinghuizen aangifte werd gedaan van bankhelpdeskfraude. Al snel bleek dat er een verband was met andere zaken waarbij sprake was van een soortgelijke werkwijze en dezelfde verdachten.

Aanhoudingen
Na langdurig onderzoek zijn op dinsdag 19 juli twee mannen en een jongen aangehouden in een woning in Groningen. In de woning werden gegevensdragers, geld en waardevolle goederen aangetroffen. Deze spullen zijn in beslaggenomen. De verdachten wonen in Groningen. Eén verdachte zit momenteel nog in hechtenis. De andere twee verdachten zijn na verhoor heengezonden. Zij blijven onderdeel uitmaken van het onderzoek.

Meerdere slachtoffers
Het onderzoek doet vermoeden dat er sprake is van een professionele organisatie. Zo werd er waarschijnlijk gebruik gemaakt van verschillende geldezels om het gestolen geld wit te wassen en deed de woning waar de verdachten zich bevonden waarschijnlijk slechts dienst als uitvalsbasis voor het uitvoeren van digitale criminaliteit. Verwacht wordt dat er nog meer slachtoffers zijn en dat het schadebedrag veel groter is.

 

 

Reacties

reacties