Hoe een autobatterij kiezen en vervangen

Geplaatst op 11 augustus 2022, om 20:22 uur

Regio – Het belangrijkste energie-element in een auto is de accu, waaruit de stroom komt die de auto van stroom voorziet.

Hij heeft vele functies, zoals het leveren van stroom aan de starter om de motor te starten, of het leveren van stroom aan een inactieve motor. In dit artikel bespreken we alleen de structuur van de autoaccu.

Een autoaccu bestaat uit 9 verschillende onderdelen, die allemaal dezelfde structuur hebben: het hoofdgedeelte en het deksel, de poolklemmen, de accu zelf, de stroomvoerende boren, de verdelers, de poolbruggen, het elektrodeblok en de separator.

Het hoofdlichaam en de dekking. Het materiaal is eboniet of een zuurbestendige kunststof. Aan de bovenzijde van het deksel bevinden zich de kanalen waarin het elektrolyt en het gedestilleerd water worden gegoten. Deze kanalen worden afgesloten door middel van bepaalde stoppen die voorzien zijn van ventilatiegaten zodat gassen en dampen kunnen ontsnappen tijdens actieve gebruiksperioden.

Het is de taak van de batterij om elektrische stroom te leveren aan de startmotor van de auto. Zij is ook verantwoordelijk voor de voeding van andere onderdelen van de auto. Het is een complex element in het ontwerp, maar er is een duidelijke samenhang in deze complexiteit van het ontwerp. Hij is zo ontworpen dat de batterij in staat is om continu te werken.

Moderne accu’s zijn van een nieuwe generatie, verzegelde accu’s. Maar om de conditie van de auto te verbeteren is het vaak voldoende een gebruikte accu te kopen of de defecte accu te vervangen door een werkend, zij het niet nieuw, onderdeel.

De praktijk wijst uit dat de meeste automobilisten de accu gaan controleren wanneer er kenmerkende tekenen zijn van bepaalde problemen.

Er zijn verschillende symptomen die u vertellen dat er iets mis is met de accu. Hij werkt niet meer zoals vroeger, en daarom moet u actie ondernemen.

Foto genomen van autodoc.nl

● De motor start moeilijk. Hij start traag. De startmotor draait nauwelijks. Uiteindelijk is het mogelijk om de auto te starten, maar niet altijd. Dit gedrag wijst erop dat de accu nog geladen is, ook al is die bijna leeg. De batterij heeft niet genoeg kracht om de starter normaal aan te zwengelen en de motor te laten starten.
● Snel verlies van lading. Toen de bestuurder ’s avonds de auto verliet, keek hij naar het controlelampje. Het was groen, wat duidt op een volle lading. Maar ’s morgens werd het kijkgaatje grijs of zwart. Een andere snelle ontlading wordt gediagnosticeerd door de werking. De accu draait de starter een paar keer rond, en wordt dan stil. Dat is het, de bronnen zijn allemaal weg.
● Instabiele werking van de verbruikers. Zonder de motor te starten, d.w.z. zonder de generator aan te zetten, worden een aantal systemen gevoed door de accu. En het is merkbaar dat ze niet op volle capaciteit kunnen functioneren. Dit is te merken aan het zwakke licht van de koplampen, het onvermogen om het audiosysteem op hoog volume aan te zetten. Sommige systemen vallen zelfs uit zichzelf uit.

De levensduur van een goede autoaccu is 4 tot 7 jaar. Natuurlijk is het mogelijk dat de batterij nog eerder verslijt dan de gegarandeerde periode. Maar wij zullen u een voorbeeld geven van de werking van de batterij onder ideale omstandigheden. Meestal treedt slijtage op in de winter, veroorzaakt door hoge belasting en vermindering van vermogen door de lage temperatuur. Om een onaangename situatie op het meest verantwoordelijke moment te vermijden, is het noodzakelijk de batterij op tijd te vervangen en niet te wachten tot de batterij het begeeft.

Wat is de volgorde voor het vervangen van de accu?
Maak eerst de polen los met een sleutel – meestal een 10 mm sleutel. Soms heeft de schroefdraad een iets andere diameter. In dit verband is het aan te bevelen een sleutel met verwisselbare koppen in de kit te kopen. Maak eerst de pluspool los, en dan de minpool. Daarna wordt de batterij gedemonteerd. Het is de moeite waard te weten dat de batterij in de auto op verschillende manieren kan worden geïnstalleerd. Om de accu uit de auto te verwijderen, moet u eerst alle bevestigingsmiddelen losschroeven. Hij moet zeer voorzichtig worden verwijderd. Vervolgens hoeft u alleen nog maar over te gaan tot de installatie van een nieuwe accu. Aangezien de polen tijdens langdurig gebruik waarschijnlijk zijn geoxideerd, is het beter ze grondig schoon te maken. Vervolgens wordt de gekochte accu in de groeven gemonteerd en op zijn plaats vastgezet. Om er zeker van te zijn dat hij goed op zijn plaats blijft zitten, kunt u proberen hem van de ene kant naar de andere te schommelen. Om te voorkomen dat er vonken ontstaan bij het aansluiten van de pluspool, is het raadzaam deze van tevoren af te dekken met een plastic kapje. Het is ook een goed idee om de aansluitklemmen te behandelen met een speciale corrosiewerende oplossing. Op die manier zullen ze veel langer kunnen werken. Wanneer de auto is uitgerust met een alarmsysteem of centrale vergrendeling, moet u eerst alle deuren in de auto openen en het contact uitschakelen. Wanneer alle bovenstaande handelingen zijn verricht, hoeft alleen nog maar te worden gecontroleerd of de accu werkt. Het is noodzakelijk om het contact aan te zetten en te proberen de auto te starten. Nadat de auto gestart is, is het de moeite waard om te controleren of de elektronica goed werkt. Als alles normaal is, kunt u veilig met uw auto rijden.

Reacties

reacties