Provinciehuis in Leeuwarden afgesloten na serieuze dreiging en verdachte situatie tijdens protestactie

Geplaatst op 13 juli 2022, om 12:40 uur

Leeuwarden – De omgeving van het provinciehuis in Leeuwarden is woensdagmiddag ontruimd. Volgens de politie is een serieuze dreiging binnengekomen.

Veiligheidsmaatregelen
Vanwege aanhoudende ‘actiedreiging’ heeft de Provincie Fryslân op woensdag het deurbeleid aangescherpt. Alleen mensen die voor hun werk of een zakelijke afspraak op het Provinciehuis moeten zijn en vooraf zijn aangemeld, worden toegelaten. Voor de hoofdingang staan een paar betonblokken, naast de deur een paar beveiligers die erop moeten toezien mogelijke actievoerders niet zomaar het Provinciehuis inlopen, zoals bij de vorige bijeenkomst van Provinciale Staten nog het geval was. Door het aangescherpte deurbeleid is het voor het publiek niet mogelijk zonder afspraak vooraf de Statenvergadering fysiek bij te wonen.

Mogelijke dreiging 
Buiten het provinciehuis zo’n 30-40 betogers van een protestactie. Ze werden door de politie verzocht om te vertrekken omdat er serieuze dreiging was binnengekomen. Om wat voor dreiging het gaat, is niets over gezegd. De politie laat op Twitter weten ”We hebben deze maatregelen getroffen vanwege signalen van een verdachte situatie. Wij nemen deze signalen serieus en doen onderzoek naar de aard en achtergrond van de melding”.

Ontruiming
De politie laat weten ”We hebben in Leeuwarden alle panden rondom de Tweebaksmarkt ontruimd. Het gebied is afgezet en op dit moment niet toegankelijk voor publiek”. De Tweebaksmarkt is aan beide kanten afgesloten. Agenten bewaken de toegangen in kogelwerende vesten.

 

 

Reacties

reacties