Mobiele eenheid stond paraat voor boerenprotest bij de ijsfabriek in Gorredijk

Geplaatst op 3 juli 2022, om 13:11 uur

Gorredijk – De politie stond zaterdagavond in opperste paraatheid voor een inzet bij de ijsfabriek in Gorredijk. Zeker tien busjes van de mobiele eenheid stonden in Drachten klaar.

De boerenactie bij het ijsbedrijf van D66-Tweede Kamerlid Romke de Jong begon zaterdagochtend spontaan en eindigde ’s avonds ook zo. Maar de politie stond klaar om in de grijpen. ,,We wilden niet nog een tweede dag’’, zegt burgemeester Ellen van Selm van Opsterland tegen de Leeuwarder Courant.

Door de boeren werd aangegeven om te gaan overnachten bij de ijsfabriek, mogelijk werd de ijsfabriek tot maandag bezet. De politie besloot om alvast de Mobiele Eenheid op te trommelen voor de handhaving van de openbare orde. Een tiental busjes verzamelde zich in de avond bij de meldkamer Drachten. Ook een uit Amsterdam ingevlogen politiehelikopter vloog rondjes rondom Gorredijk.

Op hetzelfde moment besloten de boeren om toch maar te gaan vertrekken, een confrontatie met de mobiele eenheid werd hiermee voorkomen. De politie besloot om de mobiele eenheid daarom weer af te schalen. In Gorredijk bleef het verder rustig.

Volgens een politiewoordvoerder is er de hele dag contact geweest tussen de politie en de agrariërs. De vader van politicus De Jong, die de fabriek beheert, zei eerder vandaag dat de boeren een gesprek eisten met zijn zoon over de stikstofplannen. Maar Romke de Jong liet weten daar niet op in te gaan. “Vanuit fatsoen en wederzijds respect” wil hij altijd in gesprek, zei de politicus, “maar niet op deze manier”.

 

Reacties

reacties