Pelotonsoefening Incidentbestrijding gevaarlijke stoffen in Grootegast

Geplaatst op 27 april 2022, om 11:56 uur

Grootegast – De brandweer heeft dinsdagavond een grootschalige oefening gehouden met het NBC-peloton van de provincie Groningen. De oefening vond plaats op het terrein van bandenbedrijf Froentjes in Grootegast.

Het NBC (Nucleair Biologisch en Chemisch) peloton Groningen bestaat uit de blusgroepen; Baflo, Grootegast, Leek, Marum, Oldehove en Zuidhorn en hun inzetgebied is voornamelijk de drie noordelijke provincies van Nederland. Totaal zijn het twee containervoertuigen gecombineerd met vier blus- en twee commandovoertuigen met in totaal 30 brandweerlieden.

Het peloton kan worden ingezet bij een ongeval of aanslag waarbij gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen, of waar mensen met gevaarlijke stoffen in aanraking zijn geweest. Binnen een half uur kan de ontsmettingsstraat operationeel zijn en kunnen de eerste slachtoffers worden ontvangen.

Tijdens de oefenavond van dinsdag is de volledige ontsmettingsstraat opgebouwd inclusief licht, verwarming en douches en alles is uitvoerig getest. Ook werd geoefend met het aantrekken en werken in de speciale pakken die gebruikt worden tijdens hulpverlening met gevaarlijke stoffen.

De slachtoffers worden in de ontsmettingsstraat ontdaan van vervuilde kleding, vervolgens wordt men gedoucht en uiteindelijk volledig ontsmet. In de laatste tent wordt men afgedroogd en krijgen ze nieuwe kleding aan waarna ze, indien nodig, door ambulancepersoneel geholpen kunnen worden aan eventuele verwondingen.

Reacties

reacties