Opnieuw aandacht voor woningoverval Leeuwarden waarbij cryptovaluta werd buitgemaakt (Video)

Geplaatst op 12 april 2022, om 14:44 uur

Leeuwarden – In het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteed de politie vanavond opnieuw aandacht aan de woningoverval aan de Coopmansstraat in Leeuwarden waarbij cryptovaluta werd buitgemaakt.

Het slachtoffer staat ’s avonds een sigaretje te roken op het balkon van zijn appartement als de deurbel gaat.
De man loopt naar de voordeur, doet open en ziet twee mannen in groene jassen voor zijn deur staan. De derde heeft de gereedschapskist bij zich en staat bij de trap.
De mannen geven aan dat ze voor een storing komen. Kort daarna, en voordat het slachtoffer het doorhad, vielen de mannen het slachtoffer aan door hem bij zijn keel te grijpen. Zij riepen direct dat ze kwamen voor een ledger.
Een ledger is een USB-stick en is een soort digitale portemonnee waarop je cryptomunten kunt bewaren. Terwijl één van de daders hem in bedwang houdt, gaan de andere twee zogenaamde monteurs op zoek naar zijn meest waardevolle bezitting; zijn crypto’s. Uiteindelijk lukt het de daders na lange tijd om de cryptomunten buit te maken. De overvallers laten het slachtoffer gehavend en bont en blauw achter.

Link tussen overvallers en slachtoffer

Hoe de overvallers wisten dat het slachtoffer cryptomunten had wordt onderzocht. Het slachtoffer heeft er met een beperkt aantal mensen in z’n omgeving weleens over gesproken en het zou kunnen dat die informatie via via bij de daders is terechtgekomen. Het voordeel van cryptomunten is dat alle transacties die ermee worden gedaan openbaar zijn. De politie kan dus precies zien waar de munten in de afgelopen maanden zijn geweest en waar ze op dit moment zijn. Concreet heeft de politie een deel van de buit kunnen bevriezen waardoor de criminelen die ze nu hebben er zelf niets mee kunnen doen. De volgende stap is om die munten ook daadwerkelijk terug te krijgen bij het slachtoffer.

De daders op camera vastgelegd

Op de camerabeelden is te zien dat de daders rond 20:40 uur in de richting van het appartementencomplex aan de Coopmansstraat lopen. Het valt op dat de man achteraan wat moeizaam loopt. Rond 22:00 uur vertrekken ze weer. De man voorop draagt niet alleen de gereedschapskist, maar ook een tas met spullen. Ze hebben de pas er flink in. De man die lastig loopt, houdt hen met moeite bij.

Mogelijke vluchtauto

Een paar minuten voordat de daders voor het eerst in beeld kwamen, is op bewakingsbeelden vanuit de richting van het Cambuursterpad een Volkswagen Polo te zien die rijdend de Pasteurweg in slaat. Op de beelden is niet te zien hoeveel mensen er in die auto zitten, maar door het tijdstip en de rijrichting houden we er rekening mee dat dit de auto is van de daders. Misschien zijn er mensen die een link zien door de combinatie. En mocht die Polo niets met de overval te maken hebben dan, willen we graag met de bestuurder spreken. Hij is dan misschien wel een belangrijke getuige.

Wie zijn deze overvallers?

In ieder geval één van hen heeft een licht getinte huidskleur en is rond de 35. De man in het midden heeft een fors postuur en de laatste loopt dus moeizaam.

Tips of getuige?
Weet u meer over deze woningoverval? Of hebt u andere tips of informatie? Neem dan contact op met de opsporingstiplijn op 0800-6070, of met Meld Misdaad Anoniem via M. op 0800-7000.

 

Reacties

reacties