Waarschuwing voor test luchtalarm in Noord-Nederland: ‘Doen we vanwege Oekraïne’

Geplaatst op 7 maart 2022, om 11:00 uur

Noord-Nederland – Op deze eerste maandag van de maand loeit om 12:00 uur in het hele land het luchtalarm. Vanwege de oorlog in Oekraïne waarschuwen de veiligheidsregio’s in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid extra dat het om een test gaat.

,,Dat heeft te maken met de situatie in Oekraïne”, zegt een woordvoerder. ,,In Oekraïne gaat nu vaak het luchtalarm af. Als hij dan hier afgaat vanwege onze maandelijkse test, wordt dat mogelijk geassocieerd met gevaar. We waarschuwen nu extra zodat we wel kunnen testen, want als er wél wat gebeurt, moet de sirene wel werken.”

De sirenes worden op iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden. Sirenes gaan niet af op nationale herdenkings- of feestdagen. In juni worden de sirenes bijvoorbeeld niet getest omdat de eerste maandag van die maand op Tweede Pinksterdag valt.

Wat moet ik doen als de sirene gaat?

1. Ga naar binnen
Binnen is de kans op gevaar het kleinst. Dat geldt voor iedereen. Ben je niet in de buurt van je huis? Ga dan zo snel mogelijk het dichtstbijzijnde gebouw in, zoals een kantoor of winkel.
Kinderen die op school zijn, moeten daar blijven en worden opgevangen door de schoolleiding.
Zit je in de auto? Parkeer die en ga zo snel mogelijk ergens naar binnen. Als dat echt niet kan, zet dan de auto stil (motor en ventilatie uit) langs de kant van de weg en blijf in de auto.
Als je ziet dat anderen de sirene niet opmerken, waarschuw ze. Geef anderen ook de gelegenheid om te schuilen.
2. Sluit ramen en deuren
Als je de sirene hoort, is er mogelijk sprake van gevaarlijke stoffen. Ga daarom zo snel mogelijk naar binnen en sluit alle ramen, deuren, roosters en andere openingen.
Zet indien mogelijk de mechanische ventilatie uit of zet het systeem op de laagste stand.
Plak de afvoer van ventilatie en andere openingen af (met kranten of plastic).
3. Luister naar de rampenzender en volg de instructies op
Als de sirene gaat, krijgt de regionale radio de rol van officiële noodzender. Op deze zender vertelt de overheid wat er aan de hand is en welk gevaar er is. Volg alle instructies op.
4. Weet wanneer het buiten weer veilig is
Als de sirene stopt, is de situatie niet per definitie weer veilig. Pas als u op de rampenzender heeft gehoord dat de situatie weer veilig is, kan je ervan uitgaan dat het gevaar is geweken.

Reacties

reacties