Noord-Nederland moet met spoed drieduizend Oekraïners opvangen

Geplaatst op 4 maart 2022, om 12:31 uur

Noord-Nederland – Alle 25 Nederlandse veiligheidsregio’s moeten met spoed op zoek naar duizenden opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen. Binnen twee weken moeten per veiligheidsregio minimaal duizend plekken beschikbaar zijn. Die plekken moeten binnen vijf dagen worden aangewezen.

Het kabinet wil dat elke veiligheidsregio’s uiteindelijk 2000 plekken beschikbaar stelt. In de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond neemt de gemeente Rotterdam daarvan de helft, dus duizend plekken, voor zijn rekening. De stad heeft twee riviercruiseschepen gehuurd waar vluchtelingen worden opgevangen. Naar andere opvangplekken wordt nog gezocht.

Nederland bereidt zich voor op de komst van een grote groep vluchtelingen uit Oekraïne. De vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR, schatte op 3 maart dat meer dan een miljoen Oekraïners op de vlucht zijn geslagen. Het geschatte aantal neemt elke dag fors toe. In totaal wordt rekening gehouden met tussen de drie en zeven miljoen mensen.

Noord-Nederland
Het noorden kent drie veiligheidsregio’s die gelijk zijn aan de provincies. Gezamenlijk moet het noorden klaarstaan voor 3000 opvangplekken in de eerste twee weken en moeten de regio’s rekening houden met hetzelfde aantal in de aankomende weken. In totaal zal het noorden zich dus moeten voorbereiden op de opvang van 6000 Oekraïners.

Reacties

reacties