Waarschuwing voor (zeer) zware windstoten

Geplaatst op 16 februari 2022, om 16:49 uur

Landelijk – Het KNMI waarschuwt komende dagen voor (zeer) zware windstoten. Twee stormen naderen Nederland waarbij Eunice (vrijdag) wel voor behoorlijke schade kan zorgen.

Dudley
Storm Dudley komt woensdagavond Nederland binnen en blijft zeker tot donderdag in ons land aanwezig. In de namiddag van donderdag neemt de wind vanuit het zuiden geleidelijk af. Aan de kust wordt het stormachtig (windkracht 8) en op zee kan het lokaal windkracht 9 worden. Daarbij komen windstoten voor rond de 100 km/h.

Eunice
Storm Eunice zal vrijdag aan land komen. De exacte koers van de storm is nog niet zeker, maar in de meeste scenario’s trekt de storm vanuit het Westen over Nederland in de richting van Denemarken. De storm zal naar verwachting een stuk krachtiger worden dan Dudley.

Het hoogtepunt van vrijdag zal tussen 16:00 en 22:00 plaatsvinden. In grote delen van de westkust, het noorden en rond het Ijsselmeer is windkracht 10 mogelijk. Aan zee komen daarbij windstoten voor tussen de 100 en 120 km/h. In het noordwestelijk kustgebied zijn er uitschieters mogelijk van rond de 130 km/h.

Boven het platteland en dan vooral de kustprovincies komen ook windstoten voor tot boven de 100 km/h.

Waarschuwing
Verschillende instanties waarschuwen om extra voorzichtig te zijn. Het KNMI heeft voor beide stormen al code geel afgegeven. Een code oranje of rood zijn mogelijk.

Reacties

reacties