Twee minderjarige personen aangehouden voor datalek Friese scholengemeenschap

Geplaatst op 21 februari 2022, om 13:57 uur

Drachten – Voor mogelijke betrokkenheid bij een datalek in januari op een Friese scholengemeenschap zijn dinsdag 15 februari twee personen aangehouden. Ze worden verdacht van computervredebreuk, datadiefstal en het verspreiden van gegevens.

Eind vorige maand werd er melding gedaan bij de politie van een datalek bij een scholengemeenschap gevestigd in Drachten. Gevolg van het lek was dat de persoonlijke gegevens van ruim duizend leerlingen openbaar zijn gemaakt. De directie van de scholengemeenschap heeft meteen verschillende maatregelen genomen en deed op 20 januari dit jaar aangifte van computervredebreuk, datadiefstal en het verspreiden van gegevens.

Onderzoek door cybercimeteam
Het cybercrimeteam Noord-Nederland is in samenwerking met basisteam Oost-Fryslân een uitgebreid onderzoek gestart. Op dinsdag 15 februari zijn er twee verdachten aangehouden. Het gaat om twee minderjarige jongens uit Drachten en de gemeente Opsterland, die beide leerlingen zijn van de desbetreffende scholengemeenschap. Er zijn zoekingen gedaan in beide woningen van leerlingen waarbij digitale gegevensdragers in beslag zijn genomen. De verdachten zijn verhoord over hun betrokkenheid bij het datalek. Zij zijn inmiddels in vrijheid gesteld in afwachting van het onderzoek, maar blijven beide verdachte. Er wordt een dossier opgemaakt en verzonden naar het Openbaar Ministerie voor de strafrechtelijke afhandeling.

Aangifte
Het doen van aangifte is van groot belang als u u of uw organisatie slachtoffer wordt van cybercrime. De informatie kan van groot belang zijn voor de kwaliteit van opsporing en vervolging, maar ook vergroot het de kennis en informatiepositie van de politie op het gebeid van cybercrime.

Reacties

reacties