Het laatste nieuws over belangrijke grondstoffen

Geplaatst op 24 februari 2022, om 11:55 uur

Regio – Ontvang het laatste nieuws over top grondstoffen zoals koper, stookolie en goudhandel bij Vestle, een toonaangevende Europese broker.

2021 was een uitdagend jaar voor de goudprijzen, die meer daalden dan ze in de afgelopen 6 jaar hadden gedaan. Toen eind januari naderde, waren de vooruitzichten die de analisten hadden voor de goudprijzen zeer verdeeld. Goldman Sachs was optimistisch en wijzigde zijn 12-maands voorspelling voor goud van $2.000 naar $2.150, dit mede omdat ze verwachten dat de economische groei in de VS zal vertragen en de inflatie “een investeringsvraag naar goud zal genereren”. Goud wordt beschouwd als een veilige haven in tijden van hoge inflatie of economische onrust, en een sterkere dollar betekent vaak dat de goudprijs naar beneden kan worden gedrukt omdat het edelmetaal in Amerikaanse valuta wordt uitgedrukt. Men had dan ook kunnen verwachten dat de plannen van de Amerikaanse Federal Reserve om de inflatie te beteugelen, invloed zou kunnen hebben op de goudprijs. Feit was echter dat veel fondsbeheerders hun goudparticipaties niet verkochten. Een van de redenen hiervoor was dat zij verwachtten dat het proces om de inflatie te beteugelen niet eenvoudig of snel zou zijn, aangezien dit zou vereisen dat de rentevoeten boven de reeds hoge inflatiecijfers zouden worden opgedreven.
Dit alles kan verklaren waarom de goudprijs eind januari dicht bij zijn hoogste punt in twee maanden stond. “We zien goud hogere pieken en diepere dalingen maken in de toekomst”, zei Michael Cuggino van Permanent Portfolio Family of Funds. Andere analisten zagen de mogelijkheid dat goud zou kunnen profiteren van een afzwakkende dollar. “De dollar zal naar verwachting niet sterker worden, maar naar alle waarschijnlijkheid zwakker”, verklaarde Patrick Fruzzetti van Rose Advisors. Aan de andere kant voorzien andere analisten een sell-off van goud, zoals in 2013 toen de Amerikaanse Federal Reserve aankondigde dat ze van plan was om agressieve maatregelen te gaan nemen met betrekking tot de inflatie. Als de Fed er inderdaad in slaagt om de inflatie tijdig onder controle te krijgen, of als de dollar sterker wordt, zal dat uiteraard gevolgen hebben voor de goudprijs. Als het handelen in de prijs van grondstoffen aan u besteedt is, lees dan verder, want naast de handel in goud bij Vestle in de vorm van CFD’s, gaan we andere belangrijke grondstoffen zoals koper en stookolie ook onder de loep nemen om te speculeren wat 2022 in petto zou kunnen hebben.

Koper
Jeff Currie van Goldman Sachs noemt koper “De meest strategisch belangrijke grondstof” vanwege zijn rol in de overgang naar groene energieproductie, een trend die aan momentum blijft winnen. De bevoorrading van het edelmetaal lijkt onzeker, vanwege protesten van de gemeenschap tegen nieuwe mijnen. Peru en Chili produceren samen 40% van al het koper ter wereld, maar hebben te maken met strengere milieu- en gemeenschapsregels voor de mijnbouw. “Dat is gewoon de realiteit in de wereld van vandaag”, zegt Richard Adkerson van Freeport-McMoran. Toen de linkse president Gabriel Boric in december vorig jaar werd verkozen tot leider van Chili, was de verwachting dat hij de mijnindustrie zwaarder zou belasten. Dat zou de kopervoorraad niet onmiddellijk belemmeren, maar het kan op langere termijn wel de investeringen in de kopermijnbouw afremmen. “Dat zou de prijzen weer kunnen opstuwen naar de recordniveaus van eerder (in 2021)”, schreef Bloomberg.

Olie
In november vorig jaar, toen Omicron zijn intrede deed, kwam het in een wereld terrecht waar het olieverbruik in de buurt kwam van het pre-pandemische niveau van 100 miljoen vaten per dag. De vraag naar de grondstof kwam voort uit de behoefte aan stookolie, elektriciteit en transport. Het onmiddellijke effect van Omicron was dat de olieprijzen daalden, met als gevolg dat op één dag de prijzen met 10 dollar daalden. Brent Crude-olie daalde met 24% ten opzichte van de piek van het jaar in november. Uiteindelijk bleef de vraag naar olie sterk, ondanks de nieuwe virusstam, met als resultaat dat olie in de tweede helft van januari vijf weken van opeenvolgende stijgingen kon vieren en zijn hoogste prijs in 17 jaar kon noteren. De politieke spanningen in Oekraïne vormden in januari een bedreiging voor de bevoorrading, wat de prijzen eveneens ondersteunde. Een andere domper op het aanbod had te maken met technische obstakels in de mijnbouw. Het zal niet gemakkelijk zijn om voldoende olie te produceren, gezien de technische uitdagingen en het gebrek aan investeringen”, zei Pavel Zavalny van de Russische energiecommissie van de Doema. Door deze druk op de voorraden voorspelde The Bank of America zelfs dat de olieprijzen tegen de zomer 120 dollar per vat zouden aantikken. De grondstoffenprijzen waren over het algemeen sterk naarmate 2022 vorderde, maar Rebecca Babin van CIBC Private Wealth Management waarschuwde dat ze niet “zullen ontkomen aan prijsschommelingen”. En met nog bijna twee maanden winter voor de boeg in Europa, kan de stookoliekrapte blijven aanhouden en zo de marktvolatiliteit aanwakkeren.

Vooruit kijken
Vraag en aanbod zijn de belangrijkste bepalende factoren voor de grondstofprijzen, en deze zijn voor elke grondstof op verschillende factoren gebaseerd. Zo heeft bijvoorbeeld de wisseling van de seizoenen een duidelijke impact op de vraag naar stookolie. De plannen van president Joe Biden om de olieprijzen te beheersen door strategische reserves vrij te geven, kunnen enig effect hebben, maar kunnen volgens Bloomberg “beperkt en waarschijnlijk van korte duur zijn”. Zoals we hebben gezien, moeten degenen die zich bij Vestle bezighouden met CFD-goudhandel of welke grondstof dan ook zich bewust zijn van de vele standpunten die analisten innemen, evenals van andere factoren zoals geopolitieke spanningen die de prijs van wereldwijde grondstoffen kunnen beïnvloeden zodat u geïnformeerde handelsbeslissingen kunt nemen.

Vestle (voorheen handelend onder de naam iFOREX) is een handelsnaam van iCFD Limited, die door de Cyprus Securities Exchange Commission (CySEC) is gelicenseerd en gereguleerd onder vergunningnummer 143/11. Het materiaal in dit document zijn gecreëerd in samenwerking met Vestle en mag op geen enkele wijze worden uitgelegd, expliciet noch impliciet, direct noch indirect, als beleggingsadvies of als aanbeveling of suggestie voor een beleggingsstrategie met betrekking tot een financieel instrument, op welke manier dan ook. CFD’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 80.81 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. De in dit document vermelde resultaten uit het verleden of gesimuleerde resultaten uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Let op: berekeningen van in het verleden behaalde resultaten kunnen de futures vertegenwoordigen en niet de onderliggende waarde. Volledige disclaimer.

Foto: Depositphotos

Reacties

reacties