Gronings bedrijf verkoopt disposables van duurzame materialen

Geplaatst op 16 oktober 2021, om 07:43 uur

Groningen – Je ziet tegenwoordig steeds meer duurzame wegwerpproducten voorbijkomen. En dat is niet zo gek, aangezien er een nieuwe wet is ingegaan die de verkoop van plastic borden, rietjes en roerstaafjes verboden heeft.

TakeAware is een Gronings bedrijf dat ondernemers helpt om hapje voor stapje duurzamer te worden, met disposables van duurzame materialen.

Gevolgen van de nieuwe SUP-wetgeving
Op 3 juli 2021 is er een nieuwe wet ingegaan die betrekking heeft op plastic wegwerpproducten. Deze wet is ingegaan om de plastic soep tegen te gaan. In het kort heeft deze nieuwe wet de volgende gevolgen:

· Op hygiëne verpakkingen en drinkbekers moet staan aangegeven welke kunststoffen erin zitten en tot welk afval het hoort
· Er is een verbod op het verkopen van plastic rietjes, borden, roerstaafjes en bestek
· Er zit statiegeld op alle plastic flessen tot een inhoud van 3 liter

Maatregelen slechts een begin
Bovenstaande nieuwe regels hebben veel invloed gehad op de meeste (horeca)ondernemers. Daarnaast is dit pas een begin van meerdere wetten die nog gaan komen in de toekomst. Zo is het nu nog wel toegestaan om een plastic soepbakje of sausbakje te verkopen. Naar verwachting zullen er steeds meer plastic wegwerpproducten verboden worden. Wil jij alvast overstappen op duurzame(re) materialen? Dan kan je bij het Groningse TakeAware terecht.

Veel alternatieven voor plastic
Er zijn enorm veel alternatieven voor plastic disposables op de markt. Kies bijvoorbeeld voor verpakkingen die gemaakt zijn van karton, palmblad, suikerriet, hout of bamboe. Zo is palmblad een mooi en uniek materiaal dat geschikt is voor borden en serveerschalen. Heb je een sushi restaurant met take away? Ga dan voor eetstokjes van bamboe. Verkoop je hamburgers? Kies dan voor duurzame kartonnen hamburgerbakjes en/of 100% biologisch afbreekbaar vetvrij papier. Er is voor iedere snack of gerecht wel een passende duurzame verpakking te vinden.

Niet alleen beter, ook mooier
Het voordeel van bovengenoemde materialen is dat ze niet alleen beter zijn voor het milieu, maar er ook nog eens een stuk hipper uitzien. Jij eet toch ook veel liever een patatje uit een aantrekkelijk kartonnen frietbakje, in plaats van een wit plastic bakje? Ook voor het imago van je bedrijf is het wellicht niet onverstandig om nu alvast langzaamaan over te stappen naar duurzame disposables. Ook de consument is steeds meer bezig met duurzaamheid en zal wellicht eerder kiezen voor een bedrijf dat gebruik maakt van duurzame materialen.

Foto: Pexels

Reacties

reacties