Tips voor de terugkeer naar kantoor na COVID-19-pandemie

Geplaatst op 3 september 2021, om 11:33 uur

Regio – De COVID-19-pandemie dwong veel organisaties om wat voorheen standaardactiviteiten waren opnieuw te evalueren, waarbij velen hybride of volledig externe werkmodellen adopteerden.

Sterker nog, in Nederland werden bedrijven zelfs gedwongen om hun werknemers vanuit huis te laten werken. Hierdoor was er ineens veel minder vierkante meter aan kantoorruimte nodig in ons land. Mogelijk blijft dit zo nadat de pandemie afgelopen is, maar toch is de kans groot dat veel bedrijven willen dat hun personeel terugkeert naar kantoor. Dit kan met behulp van de onderstaande tips.

Samenwerkingstools
Vóór de pandemie waren de voordelen van samenwerkingstools al duidelijk voor early adopters. De uitbraak heeft deze trend alleen maar versneld, nu meer bedrijven ervan overtuigd zijn om ze te gebruiken om hun activiteiten op afstand uit te voeren. Maar nu je van plan bent om weer op locatie te gaan werken, denk je er mogelijk over na om al de samenwerkingstools te schrappen en terug te keren naar de meer traditionele praktijken. Op de werkplek van vandaag speelt technologie een cruciale rol voor productiviteit, efficiëntie en communicatie met tools zoals Slack, Monday en Microsoft Teams. Al deze samenwerkingstools kunnen de productiviteit verbeteren, tijd besparen en projectbeheer optimaliseren. Blijf ze dus gebruiken!

Veiligheidsprotocollen
Het is de moeite waard eraan te denken dat een terugkeer naar je kantoor niet betekent dat de pandemie voorbij is. Je eerste zorg zou de veiligheid van je belangrijkste bedrijfsmiddelen moeten zijn: je werknemers. Met dat in gedachten moet je mogelijk je veiligheidsprotocollen op kantoor opnieuw bekijken en bijwerken. Zo is het inmiddels zeker van belang om een goede ventilatie te hebben in je kantoorruimte. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit de verspreiding van COVID-19 tegen kan gaan, terwijl het ook nog eens zorgt voor een gezondere werkomgeving voor je personeel. Ook een geautomatiseerde thermische temperatuurscanner kan een aanrader zijn.

Cloud computing
Cloud computing is een andere trend die werd versneld door de pandemie. Veel werkgevers zagen het als een geweldige oplossing om de toegankelijkheid te verbeteren en de productiviteit van hun externe teams te verhogen. Naast de samenwerkingsmogelijkheden zijn er nog steeds verschillende redenen waarom je cloud computing in je gedachten zou moeten hebben, ook al ben je van plan om terug te keren naar het fysieke kantoor. Ten eerste is het een uitstekend back-upplan om gegevens op te slaan in het ongelukkige geval van hardwarestoringen. Ten tweede biedt het opslaan van gegevens in de cloud meer bescherming tegen cyberaanvallen.

Cyberaanvallen
Dit is van belang aangezien er steeds meer cyberaanvallen gepleegd worden tegenwoordig. Alsof de COVID-19-pandemie niet genoeg reden tot zorg was, hebben we dus ook te maken met toenemende incidenten van cyberaanvallen, waarbij telewerkers kwetsbaarder zijn voor virussen en oplichting. Daarom is het zeker van belang om cyberbeveiliging deel uit te laten maken van de bedrijfscultuur van je onderneming. Je werknemers vormen de eerste verdedigingslinie tegen cyberaanvallen. Train ze daarom over dit onderwerp, terwijl het ook zeker van belang is om experts in te huren op het gebied van cyberbeveiliging. Zij kunnen de cyberaanvallen op je bedrijf afstoppen.

Foto: Pexels.com

Reacties

reacties