Handige tips voor het organiseren van introductiedagen

Geplaatst op 31 augustus 2021, om 17:06 uur

Regio – De zomervakantie is weer (bijna) voorbij en dat betekent dat het nieuwe schooljaar weer van start gaat voor de meeste Mbo-, Hbo-scholen en universiteiten.

Een spannende tijd voor studenten die voor het eerst kennis maken met hun school of universiteit. Gelukkig zijn er in de eerste weken van september introductiedagen waarop de studenten hun nieuwe onderwijsinstelling kunnen leren kennen. In dit artikel lees je hoe je deze dagen als school aanpakt!

Het programma
Je wil als onderwijsinstelling de studenten natuurlijk op een zo leuk, maar leerzaam mogelijke manier kennis laten maken met hun nieuwe plek. Zorg daarom altijd voor de volgende elementen in het programma van de introductiedagen.

Informatief
Naast dat de introductiedagen leuk moeten zijn voor de aankomende studenten, is het ook belangrijk dat ze genoeg informatie krijgen over het nieuwe schooljaar. Je kunt hier een korte presentatie over houden en daarnaast een flyer of folder samenstellen waar de belangrijkste punten en data in staan. Laat notitieblokken bedrukken en deel ze uit zodat ze ondertussen aantekeningen kunnen maken. Er komt veel nieuwe informatie op ze af en dat is natuurlijk lastig om allemaal in één keer te onthouden.

Afwisseling en interactie
Houd de introductiedagen afwisselend zodat de aankomende studenten niet verveeld raken. Wissel de informatieve gedeelten af met leuke activiteiten in en rondom de school. Bedenk dan ook genoeg activiteiten waarbij de studenten elkaar kunnen leren kennen. Dit kan in de vorm van spellen, maar bijvoorbeeld ook door middel van het organiseren van een gezamenlijke lunch op een leuke plek.

Warm welkom
De introductiedagen zijn bedoeld als manier om de studenten zich alvast thuis te laten voelen bij de onderwijsinstelling waar ze gaan studeren. Het kan dan een leuk idee zijn om ze te verwelkomen met een leuke goodiebag of giftbox namens de school. Voorzie de goodiebag van schoolbenodigdheden zoals een schrift, USB-stick en pennen met logo. Wanneer je kiest voor de giftbox kun je tape bedrukken met de naam van de onderwijsinstelling om het zo goed bij de school te laten passen. Je kunt hier vervolgens leuke foto’s van maken voor op social media. Laat die aanmeldingen van volgend jaar maar komen!

De stad leren kennen
Natuurlijk draaien de introductiedagen om het leren kennen van de onderwijsinstelling, maar het is ook belangrijk om de studenten kennis te laten maken met de stad waarin ze gaan studeren. Veel aankomende studenten zullen voor hun studie immers naar de desbetreffende stad verhuizen. Kies daarom één of twee dagen waarop je leuke activiteiten organiseert in de stad zelf. Je kunt in dat geval samenwerken met culturele instellingen en horeca in de stad zodat je zeker weet dat een grote groep studenten daar welkom is. Kies voor activiteiten die op een route liggen die handig is voor studenten om te leren kennen. Op deze manier zullen ze wanneer de opleiding begint al een beetje bekend zijn met de stad!

Reacties

reacties