Twee aanhoudingen in onderzoek naar handel in persoonsgegevens

Geplaatst op 9 juli 2021, om 15:00 uur

Heerenveen – Duizenden euro’s contant, gegevensdragers en zeven waardevolle leguanen. Dat is wat de politie aantrof bij twee doorzoekingen van woningen in de gemeente Heerenveen.

Bij de doorzoekingen zijn op dinsdag 29 juni twee verdachten aangehouden.

Aanhoudingen

Tijdens een eerder onderzoek in een cybercrimezaak kwam naar voren dat een verdachte in dat onderzoek contact had met iemand die handelt in lijsten met persoonsgegevens. Uit onderzoek bleek dat deze persoon al langer actief was. Het cybercrimeteam van de politie Noord-Nederland startte hierop een onderzoek naar deze verdachte. Dit leidde tot de aanhoudingen van een 34-jarige man uit de gemeente Heerenveen en een 24-jarige vrouw uit Heerenveen. Zij worden verdacht van de handel in persoonsgegevens.

Daarnaast worden zij ook verdacht van het witwassen van uit misdrijven verkregen geld, zo rond de 20.000 euro. In de woning vonden agenten ook zeven waardevolle leguanen. Zij zijn ondergebracht in een reptielenopvang. Momenteel wordt onderzocht of de verdachten deze dieren op legale wijze in bezit hadden.

Het onderzoek gaat verder

Het onderzoek in deze zaak gaat verder. De verdachten zijn inmiddels heengezonden. Zij blijven verdachten in deze zaak. Het proces-verbaal wordt opgemaakt en ingediend bij het Openbaar Ministerie als het onderzoek afgerond is.

Aanpak van cybercrime

De aanpak van de handel in persoonsgegevens is belangrijk. Deze gegevens maken andere vormen van online criminaliteit mogelijk. Denk daarbij aan bijvoorbeeld Vriend-In-Nood-fraude via WhatsApp of gerichte phishing campagnes waarmee geprobeerd wordt om toegang te krijgen tot betaalgegevens van slachtoffers. Lees op deze pagina meer over bijvoorbeeld Vriend-In-Nood-fraude of op deze pagina over hoe je cybercrime kunt voorkomen.

Reacties

reacties