‘F-16 begon plotseling te accelereren’

Geplaatst op 1 juli 2021, om 13:59 uur

Leeuwarden – Twee Belgen zijn donderdagochtend gewond geraakt bij het incident op de Vliegbasis in Leeuwarden.

De piloot heeft een verwonding aan zijn been en de crew-chief raakte licht gewond, beide zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De F16 ging accelereren bij het opstarten, zo liet de basis commandant weten tijdens een persconferentie.

“De motor ging meer vermogen produceren en het vliegtuig bleef niet staan waar het zou moeten staan. De vlieger trapte hard op de remmen, maar de acceleratie ging door en hij was genoodzaakt de schietstoel te gebruiken.” Het incident gebeurde in vijf seconden.

Het gebouw en de F16 raakten beschadigd. Inmiddels is er een onderzoek gestart naar de toedracht van het incident. Hierbij zijn de Koninklijke Marechaussee, de Inspectie Veiligheid Defensie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid betrokken.

Reacties

reacties