Hierom is goud zo’n bijzonder edelmetaal

Geplaatst op 9 mei 2021, om 09:25 uur

Ingezonden mededeling
Regio – Bij goud denken de meeste mensen aan de welbekende langwerpige goudstaven of goudbaren. Deze staan symbool voor beleggers die investeren in fysiek goud.

Elk jaar wordt ongeveer een derde van al het goud op deze manier weggelegd voor later. En daar hoef je echt geen miljonair voor te zijn. Voor een goudbaar 100 gram betaal je op dit moment nog geen 5.000 euro en een 50 gram goudbaar met certificaat kost een kleine 2.500 euro. Maar er zijn ook baren van bijvoorbeeld 1, 5 of 10 gram. Uiteraard stijgen of dalen de aankoopprijzen mee met de geldende goudkoers. Kortom; ook als je een beetje spaargeld hebt kun je al een mooie baar goud kopen. Het is zeker het overwegen waard want sparen bij de bank levert niks meer op en goud behoudt in ieder geval z’n waarde. Het gele metaal is over 30 jaar niet veel minder waard dan nu en waarschijnlijk is de waarde zelfs gestegen tegen die tijd. In dit artikel vertellen we u nog meer interessante dingen die met goud te maken hebben.

Goud als belegging
Als het slechter met de economie gaat stijgt de vraag naar waardevaste beleggingen en gaat de goudprijs omhoog. Maar waar moet je opletten als je goud gaat kopen? Om te beginnen is het belangrijk dat je zakendoet met een betrouwbare goudhandelaar. Zorg dat het goud dat je koopt voorzien is van een certificaat Good Delivery status van de London Bullion Market Association (LBMA). Dit garandeert de kwaliteit en puurheid van het goud zodat het ook weer makkelijk te verkopen is.

Goud in de industrie
Wist je dat goud niet alleen als waardevaste investering wordt gebruikt? Ook in de industrie bij de productie van elektrische schakelaars, connectoren en andere elektrische componenten is goud de beste geleider die er is. Maar ook in de ruimtevaart is er voor de coating van kunstmanen nog niks beters gevonden dan goud.

Goud als betaalmiddel
Goud wordt al sinds mensenheugenis als waardevol bestempeld. In Egypte zijn bewijzen gevonden dat tweeëneenhalve eeuw voor onze jaartelling goud al werd gebruikt als betaalmiddel. Gouden munten bleven tot de 20ste eeuw na Christus in omloop, tot ze werden vervangen voor munten van minder kostbare metalen en bankbiljetten. De Krugerrand uit Zuid-Afrika is misschien wel de meest bekende gouden munt. Op de munt staat het portret van Paul Kruger, de laatste president van de voormalig Zuid-Afrikaansche Republiek Transvaal. De munt wordt sinds 1967 geslagen en geldt ook nu nog als wettig betaalmiddel, maar de munt wordt vooral gebruikt als beleggingsobject. De internationale goudprijs wordt berekend in dollars per ounce en de Krugerrand bevat exact een troy ounce aan goud. Dat rekent dus lekker makkelijk als je handelt in goud.

Foto: Pexels.com

Reacties

reacties