Zo voorkom je een schoorsteenbrand

Geplaatst op 9 april 2021, om 16:44 uur

Regio – Elk jaar moet de brandweer er meer dan tweeduizend keer op uit om een schoorsteenbrand te blussen.

Hoe voorkom je zo’n woningbrand? En wat moet je, in het geval van een onverwachte brand, wel en niet doen? Lees hier vijf tips voor veilig wonen.

Een brandveilige schoorsteen
Schoorsteenbranden zijn een van de meest voorkomende woningbranden in Nederland. Gelukkig kun je met een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen je open haard of houtkachel een stuk brandveiliger maken.

Tip 1: Jaarlijks vegen
Laat je schoorsteen minstens één keer per jaar controleren door een schoorsteenveger. Deze specialist veegt de schoorsteen en inspecteert het rookkanaal. Na afloop ontvang je een bewijs van reiniging en onderhoud.

Tip 2: Betrouwbare vakman
Het is verstandig om te kiezen voor een schoorsteenveger die is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB). Leden van deze bond moeten namelijk een toelatingsexamen te doen. Ook zijn ze verplicht om over een aansprakelijkheidsverzekering te beschikken.

Tip 3: Stoken volgens de Zwitserse methode
Door te stoken volgens de zogeheten ‘Zwitserse methode’ (ook wel de ‘omgekeerde methode’ genoemd), kun je het risico op een schoorsteenbrand verkleinen. Met deze stookmethode geleid je het vuur van boven naar onder. Hierdoor komen er minder schadelijke stoffen vrij. Ook komt er minder aanslag in de schoorsteen terecht.

Tip 4: Gebruik aanmaakhout
Maak je kachel of haard nooit aan met benzine of spiritus: gebruik in plaats daarvan aanmaakhoutjes bij het aansteken.

Tip 5: Emmer met zand
Zorg daarnaast dat er altijd een emmer met zand óf een zak met zout naast je schoorsteen, houtkachel of open haard staat. Mocht het onverhoopt misgaan, dan kun je de schoorsteenbrand daarmee blussen.

Hoe ontstaat er brand in de schoorsteen?
Een schoorsteenbrand wordt veelal veroorzaakt door achterstallig onderhoud of een verstopping. In je schoorsteen hopen zich allerlei onverbrande deeltjes en hardnekkige aanslag op. Als je de schoorsteen niet tijdig veegt, kan deze vlam vatten en rook of brand in huis veroorzaken.

Zelf blussen: wat je wel en niet moet doen
Je kunt een schoorsteenbrand herkennen aan een bulderend of loeiend geluid in het rookkanaal. Hoor je dit? Onderneem dan direct actie:

1. Doof het vuur in de haard met een emmer zand of een kilozak zout. Zo voorkom je rook in huis.
2. Sluit de schoorsteenklep.
3. Doe vervolgens de luchttoevoer van de kachel of de deurtjes van de open haard dicht.
4. Bel het alarmnummer 112.
5. Heb je het vuur gedoofd? Ventileer dan meteen de ruimte om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.

Plaats uit voorzorg een CO-melder aan het plafond, vlakbij de haard of kachel. Verder is het goed om te weten dat een schoorsteenbrand nooit geblust moet worden met water, dit kan een explosie veroorzaken.

Reacties

reacties