Witwassers aangehouden na verdachte pintransactie

Geplaatst op 16 april 2021, om 20:48 uur

Lemmer – Op dinsdag 13 april 2021 werd er in Groningen door een agent in vrije tijd een verdachte pintransactie waargenomen.

De agent zag dat iemand met gezichtsbedekking een pintransactie had gedaan en dit wekte de nodige argwaan.

Het kenteken van het voertuig waarin de verdachte pinner wegreed werd door de agent doorgegeven.

Later werd het voertuig opgemerkt nabij Lemmer en is vervolgens door de politie staande gehouden en aan een controle onderworpen.

Tijdens de staandehouding werd een groot geldbedrag (€ 4950,-) aangetroffen bij één van de twee inzittenden. De heren konden geen logische verklaring geven of bewijs laten zien dat zij rechtmatig over dit geld beschikten. Het geld is inbeslaggenomen.

De mannen, een 20 jarige man uit Winschoten en een 21-jarige man uit Groningen, werden vervolgens aangehouden voor witwassen.

Bij het insluiten van de verdachten bleek dat zij in het bezit waren van twee bankpassen en een identifiër/reader welke niet op hun naam stonden.

De houders van deze bankpassen, een ouder echtpaar uit Groningen, verklaarden later dat zij eerder die dag telefonisch benaderd waren door een persoon die zich voordeed als bankmedewerker. Deze vertelde hen dat zij hun passen en reader in een enveloppe moesten doen. Deze zouden dan worden opgehaald door een medewerker. Het verhaal van de persoon aan de telefoon was zo overtuigend, dat het echtpaar echt dacht zij te maken hadden met een bankmedewerker. Zij hebben dan ook de bankpassen aan de persoon meegegeven die bij hen aan de deur kwam.

Bij controle van de rekening, op verzoek van de agenten, ontdekte het echtpaar dat er € 4900,- euro van hun rekening was afgeschreven. Mogelijk is dit gedaan door één van de aangehouden verdachten.

De twee verdachten zijn na enkele dagen onderzoek weer heengezonden met een dagvaarding en zullen zich tegenover de rechter moeten verantwoorden.

Het inbeslaggenomen geld zal teruggeven worden aan de slachtoffers.

Reacties

reacties