Lantaarnpalen aan de kant, boomtakken afgezaagd: een enorme tank is op weg naar Emmen

Geplaatst op 27 februari 2021, om 16:03 uur

Drachten / Emmen – Een enorme tank is deze zaterdag op weg naar Emmen. De tank (diameter 9,5 meter, 12 meter hoog) is zaterdagmorgen in twee delen in Drachten van een boot overgezet op een vrachtwagen.

Over de Frieslandroute gaat het vervolgens richting Emmen. Teijin Aramid is de eindbestemming die in principe eind van de middag moet worden bereikt.

Teijin, producent van de duurzame Twaron-vezel, kondigde eind 2019 aan dat zowel de fabriek in Emmen als die in Delfzijl zou worden uitgebreid. De tank is onderdeel van de uitbreidingsplannen, die in 2022 afgerond moeten zijn. Die uitbreiding moet in beide fabrieken leiden tot 25 procent meer productiecapaciteit.

Twaron

Teijin wil ermee tegemoet komen aan de toenemende vraag naar Twaron dat veel toepassingen kent in bijvoorbeeld de auto-industrie (banden), marine en beschermende kleding. De trend is dat het alles lichter en duurzamer moet. Twaron maakt het mede mogelijk. De grondstoffen worden in Delfzijl gemaakt en vervolgens in Emmen verwerkt tot garens, vezels en pulp. Deze worden opgeslagen in tanks.

De tank die deze zaterdag op weg is naar Emmen heeft een inhoud van 600 kubieke meter en is de grootste van de opslagtanks bij Teijin.

Lantaarnpalen verwijderd

De tank is vervaardigd in Hengelo en vrijdag per schip naar Drachten vervoerd. Van daar gaat het dus over de weg naar Emmen waar de gemeente de afgelopen dagen diverse maatregelen heeft moeten nemen om het transport mogelijk te maken. Zo zijn aan de Ermerweg tijdelijk 30 lantaarnpalen weggehaald.

Amper 100 meter na vertrek in Drachten kwam het transport al een obstakel tegen. Een boomtak langs de Noorderhogeweg wilde van geen wijken weten. Een kettingzaag bracht uitkomst.

Reacties

reacties