Brandweer vraagt aandacht voor ondergesneeuwde brandkranen

Geplaatst op 8 februari 2021, om 13:34 uur

Noord-Nederland – Als de brandweer uitrukt voor een brand, moet snel duidelijk zijn waar de brandkranen precies zijn. Met het zoeken en toegankelijk maken van een brandkraan gaat soms kostbare tijd verloren.

Bij het blussen van branden gebruikt de brandweer bluswater afkomstig uit een brandkraan in de stoep, straat of berm. Een brandkraan is aangesloten op het drinkwaterleidingnet en voorzien van een ovaal putdeksel met de tekst ‘brandkraan’ of ‘hydrant’. In de bebouwde kom liggen de brandkranen zo’n 80 meter uit elkaar, buiten de bebouwde kom ongeveer 100 meter.

Hoe te vinden
Niet alleen de brandweer, ook u kunt de brandkraan vinden aan de hand van bordjes op huizen of paaltjes langs de weg. Deze brandkraanaanduiding is als volgt te lezen. Met je rug naar het bordje ligt de brandkraan 2 meter naar links en 15 meter naar voren.

Brandweermensen schatten de meters door het nemen van passen. In herfst en winter wordt het vinden van een brandkraan vaak moeilijker door gevallen bladeren, takken, modder en eventueel sneeuw. Sommige deksels zijn onder nieuw aangelegde tuin of na het bestraten zelfs volledig verdwenen.

Hulp van omwonenden
Ook u kunt de brandweer helpen om bij een brand zo snel mogelijk de brandkraan te vinden. Door de putdeksel – en het bordje dat de plaats ervan aangeeft schoon en goed zichtbaar te houden, zodat deze gemakkelijk te vinden is.

Reacties

reacties