Wiet kweken was uitzonderlijk populair in 2020

Geplaatst op 11 januari 2021, om 08:39 uur

Regio – Wie denkt dat 2020 alleen het jaar was van het coronavirus heeft het mis. Mensen hebben massaal ontdekt dat ze groene vingers hebben. Wiet kweken was vorig jaar namelijk ontzettend in trek. Er werden bijna twee keer zoveel wietzaden en aanverwante producten verkocht.

Uit cijfers van zadenbanken en andere verkopers blijkt dat de verkoop van cannabiszaden en aanverwante producten zoals meststoffen bij is verdubbeld. Niet alleen in Nederland, maar ook bij onze zuiderburen. Mag je dit soort dingen eigenlijk wel zomaar kopen en mag je wel legaal wiet kweken? Er is veel onduidelijkheid.

Regelgeving wiet kweken
Uit het feit dat er twee keer zoveel wietzaden zijn verkocht mag je concluderen dat steeds meer mensen gaan wiet kweken. Daar is niet iedereen even blij mee, mede omdat de wetgeving niet voor iedereen duidelijk is. In Nederland kun je zonder problemen wietzaden en meststoffen kopen. Zowel online als in fysieke winkels. Met deze spullen mag je in Nederland vijf wietplanten kweken, mits je daarmee niemand tot last bent en geen professionele hulpmiddelen zoals kweeklampen en tenten gebruikt. Dit is in Nederland geregeld onder het gedoogbeleid.

Door heel Nederland wordt massaal meer gekweekt. Niet alleen in de Randstad of Noord-Brabant, maar ook in de noordelijke provincies zijn het aantal bestellingen bij zadenbanken in 2020 gestegen. De trend zet zelfs door naar België. Ook dat was wiet kweken ontzettend populair. Wietzaadjes gaan bij Belgische online winkels als warme broodjes over de toonbank. En dat terwijl de wetgeving daar toch anders in elkaar steekt. Het weerhoudt de Belgen er in ieder geval niet van om de handen uit de mouwen te steken en de groene vingers te laten werken.

Verband met corona
Wat is het verband tussen wiet kweken en covid-19? Die vraag werd gesteld aan grote zadenbanken door heel Nederland. Zij konden beamen dat er een verband was, aangezien voornamelijk in maart (tijdens de eerste lockdown) de verkoopcijfers ontplofte. Een logische reden is dat veel mensen die wiet roken bang waren dat de coffeeshops voor een tijd dicht zouden gaan en ze daarom hun eigen cannabis wilde gaan verbouwen.

Een andere reden die genoemd wordt is de hoeveelheid vrije tijd. Door de corona maatregelen hielden veel mensen tijd over waardoor zij juist meer tijd kregen voor hobby’s. Voor een aanzienlijk grote groep mensen was dit waarschijnlijk de aanleiding om te gaan experimenten met wiet kweken. Wat voor een ieder de doorslag gaf zal moeilijk te verklaren zijn. Hoe dan ook: cannabis kweken was in 2020 nog nooit zo populair.

Reacties

reacties