Brandweer ingezet bij schoorsteenbrand in Buitenpost

Geplaatst op 23 januari 2021, om 17:17 uur

Buitenpost – Brandweereenheden werden zaterdagmiddag omstreeks 16:35 uur gealarmeerd voor een woningbrand aan de Rohelsterweg in Buitenpost.

De brandweerkorpsen van Buitenpost en Drachten en meerdere politie-eenheden werden met spoed ingezet. Ter plaatse bleek een forse hoeveelheid rookontwikkeling uit een schoorsteenkanaal van een woning met een rieten dak te komen. De rook verplaatste zich in de stookruimte, hierop werd de brandweer ingeschakeld.

De ingezette brandweerlieden hebben met een hoogwerker een inspectie uitgevoerd van het schoorsteenkanaal. De schoorsteen werd daarbij geveegd, daarbij werd gebruik gemaakt van een kogel waaraan een borstel is vastgemaakt. De kogel wordt dan met behulp van een touw beetje bij beetje naar beneden gelaten en dan weer wat omhooggetrokken. Op die manier kan de borstel het roet in het rookkanaal losschuren.

De brandenede restanten werden uit de kachel verwijderd en buiten met een gieter water afgeblust. Ten tijde van de brandbestrijding werd de doorgaande weg afgesloten. Nadat het gevaar geweken was konden de hulpdiensten weer retour.

Reacties

reacties